ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Η αναφορά στην ελληνική κουζίνα, δεν κρίνεται απλά αναγκαία, αλλά ορόσημο για την ύπαρξη αυτού του site, κάτι που αποτελεί στόχο μας να προάγουμε, ούτως ώστε να λάβει την προβολή που χρειάζεται και να μπορέσει να θεωρηθεί ισότιμη με άλλες παγκοσμίως γνωστές με περισσότερη διαφήμιση, μεταλαμπαδεύοντας τα δικά μας συναισθήματα, αλλά και μέσω όσων δοκιμάζουν ελληνικές νοστιμιές, καθιστώντας την έναν γαστρονομικό προορισμό, εκτός από τον φυσικό πλούτο που έτσι κι αλλιώς είναι αιτία επίσκεψης στη χώρα μας.
Από την αρχαία ιστορία και τον Αρχέστρατο, ο οποίος ζούσε στα μέσα του 4ου αιώνα στη Σικελία, Έλληνας στην καταγωγή και θεωρείται πατέρας της γαστρονομίας, μέχρι και σήμερα, στην πιο εξελιγμένη μορφή της, η ελληνική κουζίνα ξυπνάει μνήμες, βασίζεται σε αγνά υλικά και το βασικότερο στην αγάπη, γι’ αυτό και όποιος δοκιμάσει ελληνικά εδέσματα και πιάτα, μαγεύεται και γίνεται πιστός ακόλουθός της.
Ο σεβασμός στην ιστορία της και η ανάγκη των σύγχρονων μαγείρων για δημιουργία, δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα, εξυμνώντας αυτό το συναίσθημα που μοιράζει το φαγητό, αυτό της παρέας, της γεύσης, της νοσταλγίας και της απύθμενης αγάπης που έβαζαν οι γιαγιάδες μας σ’ αυτό. Ελάχιστοι λαοί ανά την υφήλιο μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει να μοιράζεσαι ένα τραπέζι με οικογένεια και φίλους και τα εδέσματα να είναι για όλους στο κέντρο αυτής της συνάθροισης. Το γλέντι, το κέφι, τα γέλια, όλα αυτά που συνήθως συνοδεύουν ένα ελληνικό τραπέζι, είναι λέξεις που δύσκολα μεταφράζονται, δύσκολα μπορούν να εξηγηθούν, παρά μόνο μπορεί κάποιος να τις «νοιώσει», όντας μέλος ενός τέτοιου ελληνικού γεύματος.
Λιγότερο «εμπορική» από άλλες κουζίνες, με σίγουρα λιγότερη προβολή, κάτι που σαφέστατα οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα έπρεπε και πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη, η ελληνική κουζίνα αποτελεί ένα διαμάντι, μια έκρηξη γεύσεων και μαγειρικών εντάσεων σε όποιον δοκιμάσει έδεσμά της. Η ευλογημένη αυτή γη που ζούμε, η οποία παράγει και δυνητικά μπορεί να παράξει τα πάντα, η οποία έχει κάποιες παγκόσμιες «αποκλειστικότητες» παραγωγικού τομέα, προσφέρει απλόχερα τα καλύτερης ποιότητας υλικά στους καλλιτέχνες που επιβαρύνονται με το φορτίο να την απεικονίσουν στα μοντέρνα, εξελιγμένα και γεμάτα γεύση πιάτα τους.
Οι σύγχρονοι μάγειρες (ας μου επιτραπεί η έκφραση για το σημερινό blog, κι όχι σεφ) είναι άξιοι πρεσβευτές αυτής της κουζίνας, άλλοι επιλέγοντας αμιγώς ελληνικά προϊόντα για τις δημιουργίες τους, άλλοι παντρεύοντάς την με άλλες κουζίνες και υλικά του παγκόσμιου χωριού που πλέον ζούμε, παρουσιάζοντας πιάτα και συνταγές, τα οποία συγκινούν και ικανοποιούν τον οποιονδήποτε απαιτητικό γευστικό ουρανίσκο.
Ας βάλουμε λοιπόν όλοι ένα λιθαράκι για να μπορέσουμε να φτάσουμε αυτή την κουζίνα εκεί που της αξίζει, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, μοιράζοντας την αγάπη που όλοι έχουμε γι’ αυτήν σε όλο τον κόσμο, είτε μέσω γαστρονομικών δημιουργιών, είτε μέσω προβολής και διαφήμισης, είτε γραπτού, είτε ακόμα και προφορικού λόγου.
Ευχαριστούμε για την ανάγνωση
FnBpedia Team