Το πρώτο μας διεθνές ταξίδι με τους σεφ ξεκινάει με τον Rafa Costa e Silva, από το Ρίο ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας και το διάσημο εστιατόριό του Lasai, το κοσμοπολίτικο αυτό εστιατόριο όπως αποκαλείται.
Το Lasai βρίσκεται στην περιοχή του Μποταφόγκο, μιας γειτονιάς του Ρίο, άνοιξε το 2014 και σημαίνει «ηρεμία». Βρίσκεται σε ένα παλιό σπίτι του Ρίο με μια μοντέρνα ευπρόσδεκτη και όχι επίσημη ατμόσφαιρα, αλλά με κομψό στυλ. Ο σεφ Rafa θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους σεφ της γενιάς του και γνωστός για την «haute cuisine» χρησιμοποιώντας βιολογικά και φρέσκα προϊόντα, προσδίδοντας μια ελαφριά, ώριμη και αισθησιακή κουζίνα.
Το 2015, μετά από μόλις έναν χρόνο λειτουργίας, το Lasai κερδίζει το Αστέρι Μισελέν κι από τότε βρίσκεται πάντα στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο και στην Λ.Αμερική.
Χρησιμοποιώντας μοντέρνες τεχνικές με Βραζιλιάνικες πρώτες ύλες που φυτρώνουν και μεγαλώνουν στους δικούς του ιδιωτικούς κήπους με περισσότερα από 11,000 τετραγωνικά μέτρα και παρέχονται από μικρούς αγρότες του Ρίο, ο Rafa δημιουργεί πιάτα κυρίως με λαχανικά, αλλά και με ολόφρεσκα θαλασσινά και πολλή καλής ποιότητας κρέατα. Οι «κήποι της κουζίνας», όπως τους αποκαλεί αποτελούν έμπνευση για τον Rafa και τους συνεργάτες του, ούτως ώστε να δημιουργήσουν νέα πιάτα και «concepts» για το εστιατόριο. Το μενού αλλάζει σε καθημερινή βάση και βασίζεται σε προϊόντα συγκομιδής από τους κήπους της κουζίνας του και από άλλα προϊόντα από βιολογικές αγορές του Ρίο, όπως το «Circuito Carioca de Feiras Organicas». Το προσωπικό του Lasai πηγαίνει σε βιολογικές εκδηλώσεις και αγορές τρεις φορές την εβδομάδα ψάχνοντας για τα καλύτερα και πιο φρέσκα υλικά.
Το Lasai είναι ένα εστιατόριο με 40 περίπου κουβέρ ημερησίως, μόνο για βραδινό. Οι λεπτομέρειες του μενού δοκιμάζονται κατά την διάρκεια της ημέρας από τον σεφ Rafa και τους υπόλοιπους 10 μάγειρες του εστιατορίου. Για το σέρβις στην σάλα, υπεύθυνοι είναι η Malena και ο Zigor. Η λίστα κρασιών και κοκτέηλ συνεχώς αλλάζει, προσφέροντας καινούριες επιλογές στους πελάτες.
Το σέρβις κρασιού επιμελείται η Maira Freire, στοχεύοντας σε οργανικά και βιοδυναμικά κρασιά. Το εστιατόριο έχει κερδίσει πολλά βραβεία για καλύτερο σέρβις, συμπεριλαμβανομένου και του «Art of Hospitality Award» – 50 Best Restaurants in Latin America και του «Brigada de Ouro» – Prazeres de Mesa Magazine.
Ακόμα ένα δυνατό σημείο στην φιλοσοφία του Lasai είναι το να υποστηρίζει τοπικούς εμπόρους. Ο σεφ Rafa είναι συνεργάτης πολλών βιολογικών παραγωγών που βρίσκονται στην ορεινή περιοχή έξω από την πόλη του Ρίο. Συνήθως ανταλλάσσουν σπόρους φυτών, γνώση και εμπειρίες, με σκοπό την ανάπτυξη νέων προϊόντων για το Lasai και να βοηθηθούν ταυτόχρονα μεγαλώνοντας το εισόδημά τους και αναπτύσσοντας την ποικιλομορφία των προϊόντων.
Αναφορικά με τον σεφ Rafa, όπως έχουμε ήδη αναφέρει και παραπάνω, είναι κάτοχος ενός αστεριού Μισελέν με το Lasai. Ξεκίνησε την καριέρα του το 2003 στο Ινστιτούτο Μαγειρικής της Αμερικής, με έδρα τη Νέα Υόρκη, όπου και παρέμεινε και σπούδασε μέχρι το 2007. Μέσα σ’ αυτή τη διάρκεια παραμονής του εκεί, δούλεψε για τον Jean Georges και τον Rene Pujol. Το 2007, ο Rafa πήγε στην Ισπανία να δουλέψει με τον Andoni Luis Aduriz, στο εστιατόριο Mugaritz για πέντε χρόνια, όπου και κέρδισε τον τίτλο του 3ου καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο και παρέμεινε ανάμεσα στα εφτά καλύτερα εστιατόρια, κατά την διάρκεια της παρουσίας του εκεί. Το 2014, επέστρεψε στην Βραζιλία και άνοιξε το Lasai και από το 2015 το εστιατόριο βρίσκεται στην λίστα ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου και της Λ.Αμερικής.
Το 2020, ο σεφ Rafa συμμετέχει στο reality show της Βραζιλιάνικης τηλεόρασης «Mestre do Sabor», που σημαίνει ο μάστερ της γεύσης, στο κανάλι TV Globo, αντικαθιστώντας τον Πορτογάλο κριτή και σεφ Jose Avillez, ο οποίος έπρεπε να επιστρέψει στην χώρα του λόγω της πανδημίας. Η συμμετοχή του εκεί έγινε γνωστή, μεταδίδοντας τις απόψεις του με έναν αντικειμενικό και ευθύ τρόπο, προβάλλοντας έτσι την αξία των τελειοποιημένων μαγειρικών τεχνικών και της ποιότητας των προϊόντων.
Επίσης, την ίδια χρονιά και με τις συνέπειες του Covid-19 και της καραντίνας να είναι ουσιαστικές, ο σεφ Rafa δημιούργησε το Lasai Emporio, ένα delivery service που προσφέρει γαστρονομικά κιτ με φρέσκα, βιολογικά προϊόντα, μετρημένα για να δημιουργήσει κάποιος και στο σπίτι του τα πιάτα του εστιατορίου. Με την ανάγκη της κοινωνικής απόστασης, η καινούρια αυτή υπηρεσία επιτρέπει στους πελάτες, στην άνεση του σπιτιού τους, να απολαύσουν ποιοτικό φαγητό από σιτηρά, λαχανικά και βιολογικά προϊόντα, με όλες τις απαραίτητες οδηγίες για να τελειώσει ο πελάτης ο πιάτο και να βάλει και την δική του προσωπική πινελιά. Πέραν αυτών, το Lasai Emporio, έχει ενεργοποιήσει έναν ισχυρό σύνδεσμο για να ενθαρρύνει τους τοπικούς εμπόρους και παραγωγούς που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία. Για να το πετύχει αυτό, το Lasai Emporio προσφέρει επίσης μια διευρυμένη γκάμα προϊόντων, όπως είναι κονσέρβες, μπαχαρικά και ποτά, επιλεγμένα από το προσωπικό του εστιατορίου, πάντα με πηγές τους συνεργάτες του εστιατορίου και τους τοπικούς και πιστοποιημένους εμπόρους.
Οι κήποι της κουζίνας του σεφ Rafa:
Vale das Videiras:
• Ο μεγαλύτερος κήπος του Lasai. Vale das Videiras είναι μια πόλη περίπου 2 ώρες από το Ρίο
• Κατέχει έκταση περίπου 10.000 τετραγωνικά μέτρα
• Στον χώρο υπάρχουν περισσότερες από 120 κότες ελευθέρας βοσκής για την παραγωγή αυγών
• Η κοπριά που παράγεται από τις κότες χρησιμοποιείται για λίπασμα του υπεδάφους
• Όλες οι κότες ελευθέρας βοσκής ζούνε σε έναν ανοιχτό χώρο 2.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου σιτίζονται κυρίως με λαχανικά ή φύλλα, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται στο εστιατόριο
• 2 άνθρωποι εργάζονται καθημερινά στον κήπο
• Ο σεφ Rafa πηγαίνει αρκετά συχνά εκεί για να διαλέξει από μόνος του προϊόντα, αλλά και για να προγραμματίσει τις επόμενες μεταφυτεύσεις και εσοδείες
• Ο κήπος δεν μπορεί ακόμα να θεωρηθεί βιολογικός επειδή η έκτασή του δεν έχει ποτέ πιστοποιηθεί. Ωστόσο, δεν χρησιμοποιείται κανένα φυτοφάρμακο στο υπέδαφος ή στα φυτά. Ο κήπος υφίσταται για να παράγει προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να βρεθούν από τον συνεταιρισμό βιολογικών προϊόντων του Ρίο.
Ο κήπος του Rio de Janeiro:
• Είναι περίπου 700 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται μέσα στην πόλη του Ρίο
• Αρχικά χρησιμοποιούνταν μόνο για πατάτες και άλλα προϊόντα δοκιμών. Εκεί επίσης υπάρχουν και κότες που παράγουν αυγά και κοπριά
• Δημιουργήθηκε αμέσως μόλις ο σεφ Rafa γύρισε στη Βραζιλία. Στην ουσία χτίστηκε από τον σεφ Rafa και την γυναίκα του Malena, η οποία είναι επίσης μέτοχος στο εστιατόριο, καθώς επίσης και η μετρ του εστιατορίου
Βραβεία του Lasai και του σεφ Rafa
• Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σεφ – περιοδικό Veja, οδηγός «Eat & Drink», καθώς και από το περιοδικό Gula, το 2014
• Καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο εστιατόριο – εφημερίδα O Globo, οδηγός «Rio Show», καθώς και από τον οδηγό «Agua na Boca» και το περιοδικό Epoca, to 2014 και από τον οδηγό «Quatro Rodas» το 2015
• 7η θέση στη λίστα με τα καλύτερα 50 εστιατόρια του κόσμου – News & Must see, περιοδικό Vogue, το 2014
• Ένα Αστέρι Μισελέν – οδηγός Μισελέν, τα έτη 2015-2016-2017-2018-2019-2020
• Στην λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων της Λατινικής Αμερικής, κατέλαβε τις εξής θέσεις: 16ο το 2015, 18ο το 2016, 16ο το 2017, 26ο το 2018, 24ο το 2019 και 21ο το 2020
• Βραβείο καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενου εστιατορίου – «Highest Newcomer Award» στη λίστα των 50 Καλύτερων Εστιατορίων στη Λατινική Αμερική, το 2015
• Καλύτερο εστιατόριο και καλύτερος σεφ της χρονιάς – εφημερίδα O Globo, τα δύο πιο σημαντικά βραβεία στο Ρίο, το 2015
• Σεφ της χρονιάς – περιοδικό Gula, το 2015
• Συμμετοχή στην λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια της Βραζιλίας στον οδηγό Quatro Rodas, το 2015
• Καλύτερο εστιατόριο – περιοδικό Epoqa, τα έτη 2015-2016-2017
• “Η «wishlist» των εστιατορίων: 15 παγκόσμια μέρη για φαγητό που πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να δοκιμάσει το 2015” – Διεθνής έκδοση CNN, λίστα CNN
• Diners Club, ακαδημία των 50 καλύτερων εστιατορίων παγκοσμίως – παγκόσμια επιλογή – παγκόσμια λίστα ακαδημίας
• Συμμετοχή στην λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων παγκοσμίως, με θέσεις: 64η το 2016, 76η το 2017, 100η το 2018, 74η το 2019
• Σεφ της χρονιάς και πιο σύγχρονο εστιατόριο – εφημερίδα O Globo, οδηγός «Rio Show», το 2016
• Διεθνής Ακαδημία Γαστρονομίας ως «Prix au Chef de l’Avenir» – Διεθνής Ακαδημία Γαστρονομίας για το βραβείο Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Σεφ, το 2016
• Χρυσή μπριγάδα – περιοδικό Mesa, οδηγός Pleasure, 2016
• Σεφ της χρονιάς και καλύτερο εστιατόριο της χρονιάς – εφημερίδα O Globo, οδηγός «Agua na Boca», το 2016
• Νικητής του βραβείου «Διεθνές εστιατόριο πολυτελείας», το 2017
• Καλύτερος σεφ της χρονιάς το 2017 και καλύτερο εστιατόριο της χρονιάς, τα έτη 2017 και 2019 – εφημερίδα O Globo, οδηγός «Rio Show»
• Σεφ της χρονιάς και πιο σύγχρονο εστιατόριο – περιοδικό Epoqa, το 2017
• Κορυφαίο βραβείο στον οδηγό «5 forks» – εφημερίδα O Globo, οδηγός «Rio Show», τα έτη 2017-2018-2019
• Καλύτερο σύγχρονο εστιατόριο – περιοδικό Veja, οδηγός «Eat & Drink», το 2017
• Καλύτερο εστιατόριο – εφημερίδα O Globo, οδηγός «Agua na Boca», το 2018
• Σεφ της χρονιάς – περιοδικό Veja, οδηγός «Eat & Drink», το 2018
• Συμμετέχων στο πρότζεκτ «Best Farmers» – πρέσβης των καλύτερων παραγωγών τροφίμων παγκοσμίως, το 2018
• Συμμετοχή στο βιβλίο «Garden Chef» – συνταγές και ιστορίες από τον κήπο στο πιάτο, εκδόσεις Phaidon, το 2019
• Ονομάστηκε ένα από τα 50 καλύτερα νεοεισερχόμενα εστιατόρια, από την Ακαδημία των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο – 50 Best Discovery by the World’s 50 Best Restaurants, το 2019
• Καλύτερο σέρβις στην Λατινική Αμερική – Η Τέχνη της Φιλοξενείας – Βραβείο «Η Τέχνη της Φιλοξενείας» – 50 καλύτερα εστιατόρια στη Λατινική Αμερική, το 2019
• Καλύτερος σεφ στον κόσμο, με ψήφο κοινού στα βραβεία «Best Chef Awards», το 2020
• 98η θέση στο Best Chefs Award, το 2020
• Το Lasai βρέθηκε στη λίστα με τα 10 καλύτερα εστιατόρια παγκοσμίως το 2020, σύμφωνα με το περιοδικό «Food & Drink» και από τον γαστρονομικό αναλυτή Besh Rodell, το 2020
• Βραβείο κατηγορίας δημιουργικότητας – Cozinhas do Proza’s Homage, το 2020
Ακολουθήστε τον σεφ Ράφα στα social media για περισσότερα updates.
Facebook: https://www.facebook.com/rafacostaesilva / https://www.facebook.com/restaurantelasai
Instagram: https://www.instagram.com/rafacostaesilva/ / https://www.instagram.com/restaurantelasai/
FnBpedia Team