Μακαρόν λεμόνι φυστίκι
Περίβλημα μακαρόν
150 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. πούδρα αμυγδάλου
55 γρ. παστεριωμένο ασπράδι αυγού σε θερμοκρασία δωματίου (δύο φορές από την ίδια ποσότητα)
40 γρ. νερό
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
0.1 χρώμα ζαχαροπλαστικής κίτρινο ή 0.1 πράσινο χρώμα φυστίκι για το πράσινο μείγμα
Κρέμα λεμονιού
40 γρ. χυμό λεμόνι
40 γρ. χυμό λάϊμ
Ξύσμα από ένα λεμόνι κι ένα λάϊμ
200 γρ. αυγά (4 αυγά)
100 γρ. ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο
10 γρ. κορν φλάουρ
Πραλίνα φυστίκι
215 γρ. ψύχα φυστίκι Αιγίνης
38 γρ. νερό
150 γρ. ζάχαρη
1 γρ. θαλασσινό αλάτι
Οδηγίες
Περίβλημα μακαρόν
Κοσκινίζουμε την πούδρα αμυγδάλου και την άχνη ζάχαρη. Τοποθετούμε την πούδρα αμυγδάλου με την άχνη ζάχαρη, το χρώμα ζαχαροπλαστικής και τα 55γρ από τα ασπράδια αυγού στο μίξερ και αναμειγνύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπωλ και το καλύπτουμε με μεμβράνη για να ξεκουραστεί.
Σε ένα μπωλ αναμείξεως τοποθετούμε την δεύτερη ποσότητα από ασπράδια που έχουμε (55 γρ.). Με την κρυσταλλική ζάχαρη και το νερό κάνουμε ένα σιρόπι κι όταν αυτό βρίσκεται στους 107 βαθμούς Κελσίου ξεκινάμε να χτυπάμε τα ασπράδια αυγού στο μίξερ.
Όταν το σιρόπι βρίσκεται στους 119,5 βαθμούς Κελσίου, το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μίξερ με χαμηλή ταχύτητα και μετά από δύο λεπτά αυξάνουμε την ταχύτητα.
Όταν η μαρέγκα βρίσκεται στους 35-40 βαθμούς Κελσίου είναι έτοιμη να αναμιχθεί με το μείγμα αμυγδάλου μας. Χρησιμοποιούμε πάντα μια σπάτουλα και προσθέτουμε την μαρέγκα σε τρεις χρόνους. Όταν ενσωματώσετε την μαρέγκα με το μείγμα αμυγδάλου και ζάχαρης, θα αρχίσει να φαίνεται πολύ σκληρό, αλλά συνεχίζοντας την ανάμειξη θα γίνει μαλακότερο και θα «ρέει» πάνω στην σπάτουλα αργά, παχύρευστα και σταθερά. Θα χρειαστεί να «σπάσετε» κάποιες από τις φουσκάλες που θα δημιουργηθούν στο μείγμα, οπότε με την σπάτουλα μπορείτε με σιγανές κινήσεις πάνω από την επιφάνεια του μείγματος να βοηθήσετε στο να απομακρυνθούν κάποιες από αυτές.
Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα κορνέ, τοποθετώντας μια στρογγυλή μύτη, συνήθως ένα δωδεκάρι. Με το κορνέ τοποθετήστε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό χαρτί ή σε ένα silpat για καλύτερα αποτελέσματα.
Κρέμα λεμονιού
Από πριν, αναμείξετε την ζάχαρη με το ξύσμα. Φέρτε τον χυμό από το λεμόνι και το λάϊμ σε βρασμό. Αναμείξτε τα αυγά με την ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Ρίξτε μισό από τον ζεστό χυμό από πάνω, συνεχίστε να ανακατεύετε και κατόπιν ρίξτε το πίσω στο κατσαρολάκι.
Συνεχίστε να μαγειρεύετε σε θερμοκρασία πάνω από την μέση της ένδειξης της κουζίνας σας, ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή υφή της κρέμας.
Περάστε το από μια σίτα πάνω από το βούτυρο και αναμείξτε τα χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ χειρός. Κρατήστε το σε ένα δοχείο στο ψυγείο. Πριν το χρησιμοποιήσετε, τοποθετήστε το σε ένα μπωλ ανάμειξης για να πάρει λεία υφή ξανά και βάλτε το σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη.
Πραλίνα φυστίκι
Τοποθετήστε το νερό και την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι. Όταν η καραμέλα φτάσει στους 116 βαθμούς Κελσίου, προσθέστε την ψύχα του φυστικιού Αιγίνης και το αλάτι και ανακατέψτε σε χαμηλή φωτιά μέχρι τα φυστίκια να ενσωματωθούν στην καραμέλα.
Τοποθετήστε τα σε ένα αντικολλητικό χαρτί κι αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.
Τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι τα χτυπήσετε μέχρι να πάρουν μια κρεμώδη υφή. Τοποθετήστε το σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και κρατήστε το σε θερμοκρασία δωματίου.
Συναρμολογώντας τα μακαρόν
Προσπαθήστε τα μακαρόν σας να έχουν το ίδιο σχήμα και τοποθετήστε περιμετρικά την κρέμα λεμονιού, αφήνοντας χώρο στη μέση για να βάλετε την πραλίνα φυστικιού σε γενναιόδωρη ποσότητα και κατόπιν σχηματίστε ένα σάντουϊτς με το δεύτερο κομμάτι μακαρόν.