ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ
Το πιο σημαντικό στην βιωσιμότητα ενός εστιατορίου (κι όχι μόνο) είναι η σωστή παρακολούθηση του κόστους και η ανάλυση αυτού από κάθε μεριά. Ο αρχικός διαχωρισμός που πρέπει να γίνει είναι αυτός σε:
- Κόστος F&B
- Payroll
- Πάγια κόστη
Η κάθε κατηγορία έχει τις δικές της υποομάδες που οφείλουν να παρακολουθούνται σχολαστικά.
Το κόστος του F&B διαχωρίζεται σε κόστος τροφίμων, ποτών και αναλωσίμων.
Το κόστος του Payroll διαχωρίζεται σε κόστος μισθοδοσίας και ένσημα & εισφορές.
Το κόστος των παγίων είναι τα διοικητικά έξοδα, τα ενοίκια, πιθανά δάνεια, λογαριασμοί και προβλέψεις.
Για να μπορέσει το κόστος του F&B να παρακολουθηθεί, είναι αναγκαία η τήρηση απογραφών κάθε μήνα και τελική κάθε τέλος του έτους. Με την εξαγωγή αποτελεσμάτων κόστους και τον διαχωρισμό τους, μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό το πιθανό λάθος και να παρθούν μελλοντικές αποφάσεις που να αφορούν αλλαγές, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η λάθος ενέργεια.
Πολύ σημαντικό κεφάλαιο είναι η ύπαρξη αρχείου συνταγολόγησης φαγητών και ποτών, στο οποίο παρουσιάζοντας τις τιμές πώλησης και αγοράς (κόστους) κάθε είδους να εξάγεται το ποσοστό κόστους, το οποίο μπορεί και να διαμορφώσει ανάλογα την τιμή πώλησης, ανάλογα με την πολιτική που έχει επιλεχθεί να ακολουθηθεί. Αρχείο συνταγολόγησης φαγητών και ποτών παρουσιάζεται στην κατηγορία συνταγολόγηση.
Συμπερασματικά, μια προσπάθεια παρακολούθησης κόστους είναι κρίσιμο να γίνει από έμπειρους και επαγγελματίες και απαιτεί χρόνο και διάθεση για να μπορέσει να δώσει την πραγματική εικόνα μιας επιχείρησης, καθώς και να συμβουλέψει για τις μετέπειτα κινήσεις.
FnBpedia Team