ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Ο βασικός τομέας παρακολούθησης του κόστους κι αυτό που εστιάζει στην ακρίβεια και στον καθορισμό πολιτικών τιμής πώλησης, αλλά και διαλεύκανσης περιθωρίων κέρδους κι αποφάσεων διαχείρησης, είναι αυτός της συνταγολόγησης.
Για να μπορέσει κάποιος να προχωρήσει σε μια ακριβής και ορθή συνταγολόγηση, θα πρέπει ο υπεύθυνος κουζίνας (σεφ) που θα παρέχει τα στοιχεία να τα έχει δοκιμάσει, ζυγίσει και θα πρέπει να έχει προβεί σε δοκιμές, ούτως ώστε να παρουσιάσει τα ακριβή δεδομένα, κάτι σε περίπτωση που δεν ισχύσει, θα προσδώσει εσφαλμένα αποτελέσματα και εσφαλμένη εικόνα κόστους με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ξεκινώντας λοιπόν την διαδικασία συνταγολόγησης και για να εξαχθεί το κόστος αυτής, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα Excel. Εκεί ο καθένας μπορεί, αφού δομήσει σωστά το πλάνο του αρχείου, να ξεκινήσει την διαδικασία. Να τονίσουμε εδώ ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται από ανθρώπους με γνώση κι επαγγελματίες για να εξαχθεί ορθολογικό αποτέλεσμα χωρίς περιθώρια αμφιβολιών. Εμείς, θα προσπαθήσουμε να δείξουμε τα βασικά βήματα, κάτι που τονίζω και πάλι, δεν είναι πανάκεια σωστής εξαγωγής αποτελεσμάτων.
Κατ’ αρχάς, το αρχείο excel θα πρέπει να αποτελείται από 4 διαφορετικά φύλλα. Το πρώτο θα αφορά την βασική σελίδα (index), όπου θα παρουσιάζονται οι συνταγές επιγραμματικά με το κόστος τους και αφού ολοκληρωθούν μπορεί να παρουσιαστεί κι ένα μέσο κόστος όλων των συνταγών. Το δεύτερο φύλλο αφορά τον ιστό της συνταγής, όπου εκεί παρουσιάζεται αρχικά το όνομα της συνταγής και στο διπλανό κελί ο αριθμός των μεριδών που παράγονται. Από κάτω τοποθετούνται τα είδη, προσθέτοντας στις διπλανές στήλες μονάδα μέτρησης, ποσότητα, αξία μονάδας και σύνολο. Το ίδιο και για τις επόμενες σειρές. Αφού ολοκληρωθούν οι καταχωρήσεις των ειδών που απαρτίζουν την συνταγή, προστίθεται το σύνολο όλων των αξιών. Στην επόμενη σειρά τοποθετείται ένα 2% που αφορά τα βασικά (αλάτι-πιπέρι), καθώς και την ενέργεια που χρειάζεται για να παραχθεί η συνταγή κι έτσι στην τελευταία σειρά βγαίνει το συνολικό κόστος αυτής. Το κόστος μερίδας είναι η τελευταία σειρά που καταχωρείται κι αποτελείται από το συνολικό κόστος της συνταγής διαιρούμενη με τις μερίδες που παρουσιάσαμε αρχικά.
Στο επόμενο φύλλο τοποθετούνται οι υποσυνταγές, εκεί δηλαδή που χρειάζεται να αναλυθεί μια σάλτσα, ένας ζωμός, μια παρασκευαστική διαδικασία που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας συνταγής. Εδώ θα πρέπει να διευκρινήσουμε το εξής: στην ανάλυση της υποσυνταγής, εκεί που τοποθετούμε τις μερίδες σε μια κανονική συνταγή, εδώ πρέπει να τοποθετήσουμε την απόδοση που έχει η υποσυνταγή αυτή, στην ανάλογη μονάδα μέτρησης (λίτρα, κιλά κλπ.), ούτως ώστε να εισάγουμε στην κανονική συνταγή την ακριβής ποσότητα παραγωγής.
Τέλος, στο τέταρτο φύλλο πρέπει να εισαχθεί μια βάση δεδομένων, δηλαδή να καταχωρηθούν οι αγορές όλων των ειδών ανά προμηθευτή, με τις σωστές μονάδες μέτρησής και τις τιμές τους. Όταν μια συσκευασία έχει συγκεκριμένο βάρος (πχ. 800γρ) κι εμείς θέλουμε τα 150γρ μόνο αυτής, πρέπει να γίνει αναγωγή στην ποσότητα που αναλογεί, για να προσαρμοστεί ανάλογα και η τιμή αγοράς στην επιθυμητή ποσότητα.
Η συνταγολόγηση αποτελεί τον πυρήνα της ορθής παρακολούθησης κόστους και εξαγωγής αποτελεσμάτων και πολιτικών, διότι καθορίζει κινήσεις και προβλέψεις για οποιαδήποτε κίνηση διορθωτική ή ακόμα και διοικητική.
FnBpedia Team