ΚΡΟΥΑΣΑΝ
🥐 Το Κρουασάν: Από το Βιεννέζικο Κίπφερλ στο Γαλλικό Σύμβολο
Το κρουασάν, εμβληματικό της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, έχει τις ρίζες του στο αυστριακό kipferl, ένα ημισεληνοειδές αρτοσκεύασμα που χρονολογείται τουλάχιστον από τον 13ο αιώνα. Αν και υπάρχουν θρύλοι—όπως αυτός που αναφέρει ότι οι βιεννέζοι αρτοποιοί δημιούργησαν το kipferl για να γιορτάσουν την ήττα των Οθωμανών το 1683—η τεκμηριωμένη ιστορία δείχνει μια πιο σταδιακή εξέλιξη.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1830, ο αυστριακός αξιωματικός πυροβολικού August Zang εισήγαγε το kipferl στο Παρίσι, ιδρύοντας τη Boulangerie Viennoise. Οι Γάλλοι αρτοποιοί, εμπνευσμένοι από αυτό το αρτοσκεύασμα, το προσαρμόσαν με τις δικές τους τεχνικές, οδηγώντας στη δημιουργία του κρουασάν. Το σύγχρονο κρουασάν, με τα τραγανά, βουτυράτα στρώματα που επιτυγχάνονται μέσω μιας ζύμης με μαγιά και φύλλο, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε συνταγές γύρω στο 1906. Μέχρι τον 20ό αιώνα, είχε καθιερωθεί ως βασικό στοιχείο του γαλλικού πρωινού.
Μπορείτε να βρείτε το σχετικό άρθρο μέσω του παρακάτω συνδέσμου:
https://www.britannica.com/topic/croissant?utm_source=chatgpt.com
Πηγή: britannica.com
Φωτογραφία: britannica.com
FnBpedia Team