ΑΠΩΛΕΙΑ & ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Απώλεια τροφίμων ορίζεται ως η μείωση στην ποσότητα ή την ποιότητα του φαγητού, η οποία έρχεται σαν αποτέλεσμα των αποφάσεων και των ενεργειών των προμηθευτών τροφίμων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Εμπειρικά, αναφέρεται σε οποιοδήποτε τρόφιμο αποσύρεται ή πετιέται εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας, από την συγκομιδή, σφαγή ή αποκομιδή, μέχρι το επίπεδο της λιανικής, εξαιρώντας την, και χωρίς να έχει την δυνατότητα επαναφοράς σε κάποιον τομέα παραγωγής.
Από την άλλη, ως απόβλητα τροφίμων ορίζεται η μείωση της ποσότητας ή της ποιότητας των τροφίμων που έρχεται ως αποτέλεσμα των αποφάσεων και των ενεργειών των καταστημάτων λιανικής, εστιατορίων και καταναλωτών.
Όσο λιγότερη είναι η απώλεια και τα απόβλητα των τροφίμων, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η χρήση της γης και η διαχείρισή της, καθώς και του νερού, με πολύ θετικά αποτελέσματα στην κλιματική αλλαγή και στην καθημερινότητά μας.
Δείτε αναλυτικά στους παρακάτω συνδέσμους λεπτομέρειες, καθώς και τρόπο υπολογισμού αυτών:
https://www.fao.org/platform-food-loss-waste/resources/detail/en/c/1378978/
https://www.fao.org/food-loss-and-food-waste/flw-data)
Πηγή: fao.org